Laganje v psihoterapiji

Laganje je v človeški družbi vsakdanji pojav. V psihoterapiji je razprava o laganju precej omejena, v slovenskem strokovnem prostoru je pravzaprav nezaznavna kot samostojen predmet preučevanja. Nekaj tujih raziskav o laganju klientov v psihoterapiji je pokazalo, da je namerna neiskrenost klientov o določeni vsebini pogosto prisotna. Klienti, predvsem na začetku terapije, lažejo iz sramu, strahu in nezaupanja. Klienti lažejo o svojih osebnih vsebinah, o svojih odnosih in o svojem doživljanju terapevtskega procesa, skupaj z doživljanjem terapevta.

Načelo zaupnosti in varovanje ter hranjenje podatkov

Psihoterapevtsko delo je v svojem osnovnem principu povezano z obravnavo zaupnih, osebnih podatkov klientov. Ustrezno zbiranje, obdelava, hranjenje in dokončno uničevanje materialov, ki nastajajo v procesu, predstavljajo pomemben del vsake psihoterapevtske prakse. Vsak nepooblaščen dostop do vsebin, obravnavanih v terapiji, namreč klientu lahko povzroči nepopravljivo škodo. Varno okolje, ki ga klientu zagotavljamo pri delu, moramo razumeti tudi v kontekstu ustrezne zaščite občutljivih vsebin, ki nam jih klienti zaupajo.

Imaginacija »Živo drevo«

Uporaba imaginacij in njihovega kombiniranja z metaforičnim jezikom je v psihoterapevtskem procesu zelo razširjena zaradi dokazanih pozitivnih nevrobioloških učinkov na procese v človeških možganih. Vaja je zasnovana na podlagi teoretičnih izhodišč transakcijske analize in integrativne psihoterapije, kar pa njene uporabe ne omejuje zgolj na ti dve modaliteti. Imaginacija »živo drevo« predstavlja konkreten prispevek, ki je na voljo terapevtom in klientom kot ena od možnosti za raziskovanje notranjega sveta preko klientovih projekcij.

Psihoterapevt.si_8

Zgodba o toplih objemčkih

Nekoč, pred davnimi časi, sta živela dva srečna človeka, Tim in Maggie, z dvema otrokoma, Johnom in Lucy. Da razumemo kako srečni so bili, moramo najprej vedeti, kako je bilo nekoč.
Nekoč, v teh srečnih časih …

Starostne razlike

Partnerska zveza in starostne razlike Sprašuje Katja Štingl, namestnica urednika Življenja pri slovenskem dnevniku Žurnal 24, oktober 2008 Kakšno je stanje v partnerskih zvezah v Sloveniji, pri katerih se pojavlja večja starostna razlika?

Strahovi v partnerstvu

Strahovi v partnerstvu in partnerska terapija V partnerstvu najpogosteje opažamo naslednje strahove: Strah pred tem, da ostanem sam – ljudje se v partnerski zvezi pogosto borijo s strahovi kaj se bo zgodilo, če bo partner srečal človeka …

Potrditve

Ali se lastna hvala res pod mizo »vala «? Osnovne potrebe preživetja silijo človeka k iskanju hrane, vode, zaščite in razmnoževanja. Je pa človek usodno odvisen od drugih ljudi, rodi se bolj nebogljen kot druga bitja.

Psihoterapevt.si_5

Družina

Vpliv družine v zgodnjem otroštvu na naše življenje Starševstvo je težka in odgovorna naloga, a prinaša veliko zadovoljstva. Vsako otrokovo obdobje prinaša v družino nove izzive – ko ni več pleničk, se pojavi trma, ko se le-ta umiri, se pojavljajo…

Struktura časa

Moj čas Predstavljajte si svoje življenje kot vrteči se oder, na katerem se kot njegov del nahaja vrsta vaših aktivnosti. Vnesite na ta oder delež svojih aktivnosti glede na čas, ki ga investirate vanje.

Razveze

Zakonske razveze brez milosti:Po ljubezni izsiljevanje, grožnje in maščevanje, Članek objavljen v prilogi Dela Ona, 10. marec 2009 Sprašuje novinarka Valentina Serdinšek: Kakšno je vaše mnenje glede trditve, da je bilo v Sloveniji …

Psihoterapevt.si-2

Dramski trikotnik

Psihološke igre in Karpmanov trikotnik Ste se kdaj znašli v interakciji z nekom in se le-ta ni končala s prijetnimi občutki. Vi pa ste se vprašali »Že spet se mi je zgodilo enako. Kako to?« Po vsej verjetnosti ste se znašli v tako imenovani psihološki igri.

Psihoterapevt.si_stres

Stres in izgorelost

Stres in izgorelost Izgorelost je stanje čustvene, miselne in fizične izčrpanosti zaradi dolgotrajne in intenzivne izpostavljenosti stresu. Pojavi se, ko se počutimo prenasičene in v stanju, ko vsakdanjih zahtev ne moremo več zadovoljevati.

Mlade zanima

Mlade zanima

Zdravo, spodaj navajam nekaj pisem, ki so mi jih pisali osnovnošolci preko šolskega časopisa v OŠ Tržič.  Preko njih boš lahko videl/a kako se pogovarjam z mladimi. Mogoče lahko najdeš kaj uporabnega zase.

Kako dobro se poznava

Zabavna igra, preko katere lahko spoznam svojega partnerja. Vprašalnik izpolnjujeva vsak zase in potem primerjava med seboj. Pri tem bodite nežni drug do drugega, nič ni narobe, če česa o o partnerju ne vemo ali pa če je odgovor popolnoma napačen.

Psihoterapevt.si

Sprostitvene tehnike

Nekaj predlogov za sprostitev 1. Dihanje Dihanje je tista super stvar, ki nam pomaga, da vse odmislimo in dobimo dovolj kisika v telo, kar je pa še dodatno krasno pri njem – poznamo ga že od malega, saj smo z vdihom prišli v to življenje.